Een woning kopen of huren?

Een woning kopen of huren?

Mensen die willen verhuizen, staan vaak voor een toch wel moeilijke keuze. Een woning kopen of huren, het biedt beide voordelen die je zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. We zetten alvast de voordelen van beide mogelijkheden even voor je op een rij.

De voordelen van kiezen voor een koopwoning

Lage rentevoeten

Omdat een woning kopen een dure aangelegenheid is, hebben de meeste mensen hiervoor een hypotheek nodig. Door de historisch lage renten is het afsluiten van een hypotheek momenteel interessant. Zeker wanneer je kiest voor een vaste rente, ben je de volledige looptijd verzekerd van gunstige tarieven. Kies je voor een koopwoning dan is nu alvast een goed moment.

Een appeltje voor de dorst

Een ander en vaak voorkomend doorslaggevend argument voor het kopen van een woning is het gegeven dat je door het aflossen van de hypotheek als het ware een spaarpot aanlegt. De waarde van je woning zal niet verminderen en in veel gevallen zelfs omhoog gaan waardoor je bij een eventuele verkoop een mooie cent kan overhouden.

Eigen baas

Een bijkomend en voor veel mensen toch groot voordeel aan het kopen van een woning, is de vrijheid die je hebt. Je kan zelf kiezen welke veranderingen en renovaties je aan je woning uitvoert zonder hiervoor toestemming te moeten vragen aan een huisbaas. Op die manier kan je doorheen de tijd je woning omtoveren tot de woning waar je altijd van droomde.

 

De voordelen van kiezen voor een huurwoning

Flexibel

Wanneer je kiest voor een huurwoning, kies je voor een groot stuk voor flexibiliteit. Je kan je huurcontract, mits het respecteren van de gestelde opzegtermijn, makkelijk opzeggen. Zeker voor mensen die nog geen uitgestippelde toekomst hebben, kan huren een prima tijdelijke optie zijn. Moet je verhuizen voor je werk, ga je samenwonen of heb je nood aan een andere omgeving, gewoon je contract opzeggen, je opzegtermijn uitdoen en je kan naar je nieuwe stekje.

Lagere kosten

Als huurder heb je een groot voordeel dat veel van de kosten niet voor jou maar voor de eigenaar zijn en dat scheelt al snel een flink stuk, denk maar aan registratierechten. Daarbovenop hoef geld opzij te houden voor herstellingswerken en onderhoudswerken, die neemt de eigenaar op zich. Beide zaken zullen ervoor zorgen voor beduidend lagere kosten dan wanneer je een woning zou kopen.

Binnen ieders budget

Huurwoningen zijn binnen alle prijsklassen beschikbaar waardoor het toegankelijker is voor de meeste mensen. Voor het kopen van een woning heb je toch een stuk eigen kapitaal nodig, bij het huren van een woning is dit veel minder aan de orde. Je moet enkel kunnen voorzien in het betalen van de waarborg en de maandelijkse huur maar die zal een pak lager uitvallen dan de maandelijkse afbetaling van de hypotheek. Beheer je de woning als een goede huisvader, dan krijg je de waarborg ook op het einde van het huurcontract terug waardoor je dit eigenlijk niet als een zuivere kost mag zien.

Reacties zijn gesloten.