Een hittemelder of rookmelder plaatsen?

Een hittemelder of rookmelder plaatsen?

Vraag je je af wat het verschil is tussen een hitte- en rookmelder? We begrijpen dat deze twee melders vragen oproepen. Het belangrijkste verschil is dat een hittemelder bestemd is voor plaatsen waar een rookmelder niet goed werkt. Dit gaat bijvoorbeeld om ruimtes waar soms ook rook aanwezig is, zoals in de keuken. Bij de ontwikkeling van rook gaat een rookmelder direct af. Daarentegen meet een hittemelder de temperatuur in de ruimte.

Rookmelders detecteren brand sneller

Vaak worden rookmelders geadviseerd om op te hangen in plaats van een hittemelder. Rookmelders signaleren een brand vaak sneller aan de hand van rook. Ze werken werken op basis van foto-elektrische en ionisatie technologieën. Bij een kleine hoeveelheid rook wordt het alarm geactiveerd. Rookmelders zijn vrij gevoelig en kunnen daardoor zelfs een vals alarm geven. Meestal zijn rookmelders in duurder dan hittemelders; deze melders reageren eerder op een noodsituatie en geven mensen voldoende tijd om te reageren en actie te ondernemen voordat er ernstige schade aan eigendommen of levens wordt toegebracht.

Hittemelders gaan af op temperatuurstijging

Voor sommige ruimtes is een rookmelder dus minder geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de keuken waarbij weleens rook ontstaat. Maar ook voor ruimtes waar het vaak erg stoffig is, zijn hittemelders geschikter. Veel stof en fijne deeltjes kunnen bijvoorbeeld in garages en op zolders een rookmelder activeren. Bij een hittemelder is dit niet het geval waardoor deze beter geplaatst kan worden in ruimtes waar damp, vocht of rookontwikkeling kunnen optreden. Een hittemelder gaat af bij een temperatuur die normaalgesproken niet voorkomt (boven de 54º Celsius). Boven de 54º Celsius duidt het vrijwel zeker op een brand.

De juiste locatie voor een hittemelder

Een hittemelder is dus ideaal voor de keuken, garage en de badkamer. We raden aan het apparaat hoog aan de muur of het plafond te bevestigen. Hang de melder op minimaal 50 centimeter afstand van de zijwanden. Het apparaat moet gemakkelijk toegankelijk zijn en mag niet worden geblokkeerd door obstakels of voorwerpen. Hang daarom de hittemelder bij voorkeur centraal in de ruimte. Om de werking niet te verstoren is het verstandig om de hittemelder niet op te hangen in de buurt van ventilatie-openingen of luchtkanalen.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.